Zaterdag 1 juli stond de zesde race van het Formula Karting kampioenschap op de kalender, op het 1km circuit van Inkart Puurs. De weergoden waren me gunstig gezind, want het was één van de natste racedagen die ik al heb mogen meemaken. Jammer genoeg was ik niet fit door ziekte, maar dankzij de regen werd het fysiek ook minder zwaar, waardoor ik het goed vol kon houden. Bovendien had ik nog een volledige zondag om te recupereren.

Gezien het groot aantal rijders werd beslist om in twee groepen te rijden, zodat de kartverschillen beperkt konden worden. De opzet van de dag was vier races van vijftien minuten, telkens met een hotlap kwali voorafgaand aan de race.

Race 1 – kart 24 – groep B

Ik kwam in de eerste race in een groep terecht met Rico, Yoan, Dylan, Selina, Nick en Thom, wat niet bepaald een cadeau is… Ik ontliep wel Ruben en Mathias. In kart 24, die blijkbaar nog aan de kant stond voor de race, kon ik absoluut geen grip vinden tijdens de kwalificatie. De kart gedraagde zich helemaal niet zoals ik wilde en uiteindelijk strandde ik op startplaats vier. Ook tijdens de eerste ronde van de race leek het er op dat ik geen aanspraak zou maken op de zege, maar dan plots begon het te klikken in ronde twee. Waar ik tijdens de kwali en de eerste ronde geen grip had, verbeterde die zienderogen in de tweede ronde en wist ik al snel Yoan te passeren toen hij in duel was met Dylan. Dylan maakte kort daarna een fout, waardoor ik al snel tweede lag. Later die ronde maakte ook Rico een klein foutje, wat ik meteen afstrafte. Daarna liet ik iedereen voor dood achter en kon ik de race winnen met meer dan tien seconden verschil. Die 24 bleek uiteindelijk een prima kartje te zijn. Tweede werd uiteindelijk verrassend Tom Van Doorn, die weliswaar in een heel fijn sturende kart 9 zat, de kart waarin overigens ook Ruben met twee vingers in de neus zijn eerste race kon winnen. Selina werd derde, nadat Dylan als laatste werd geklasseerd wegens te weinig gewicht. Rico en Yoan vielen uiteindelijk nog terug naar de vijfde en achtste plaats.

Race 2 – kart 5 – groep B

Deze keer kwam ik in dezelfde groep terecht als Ruben, met als voornaamste andere concurrenten Dylan en Jelle, die ook altijd sterk is in de regen. Ook Rico zat weer in deze groep, maar hij kreeg het naarmate het natter werd steeds moeilijker.

Ruben zat in mijn kartje 24 van de eerste race, terwijl die 5 die ik nu had helaas wat minder was. Veel minder stabiel in de traagste bochten, en nadat ik me als tweede kwalificeerde moest ik meteen toekijken hoe Ruben probleemloos van me wegreed. Gelukkig was m’n pace goed genoeg om in de tweede helft van de race weg te rijden van Dylan en Jelle. Rico finishte pas als zevende in kart 23, terwijl Selina zelfs voorlaatste werd in kart 10. Door zijn overwinning stond Ruben na twee races op kop met twee zeges.

Race 3 – kart 23 – groep A

In deze race kreeg ik allicht mijn sterkste groep van de dag voor de kiezen, want de gehele top 4 van het uiteindelijke dagklassement zat in deze groep. Ik kreeg kart 23, die van Rico de vorige race, en had er vooraf dus niet zo’n goed oog op. Niets was echter minder waar. Het kartje mocht dan wel niet het beste van allemaal zijn, hij was stukken stabieler dan de 5 die ik de race ervoor had. Rico had het er kennelijk gewoon lastig in, maar bij mij ging het vlot. Ik pakte overtuigend mijn eerste pole positie, voor Yoan, Ruben, Stefan en Jelle. Ruben had de pech de nummer 10 te loten, maar reed daar nog enorm sterk in, al moest hij meteen de rollen wel lossen bij de start.

Yoan was echter minder makkelijk af te schudden in goed kartje 22. Hij bleef op mijn bumper kleven en had vooral meer tractie als ik, waardoor hij op het binnenstuk vaak gevaarlijk dicht kwam. Gelukkig reed ik zo’n korte lijn in deze omstandigheden dat het zonder fout van mij nagenoeg onmogelijk is om in te halen. Het andere positieve punt is dat ik telkens op het laatste stuk buiten wat afstand kon nemen van Yoan, zodat hij binnen met een achterstand begon en dus nooit dicht genoeg kwam om een poging te wagen. Op twee ronden van het einde was de veer dan gebroken bij Yoan en finishte ik de race uiteindelijk nog met vier tienden voorsprong. Ruben kon mooi Stefan en Jelle afhouden voor de derde plaats.

Dit resultaat betekende dat ik (1e-2e-1e) als leider de laatste race inging, met drie punten voorsprong op Ruben (1e-1e-3e). Ruben en ik zaten niet bij elkaar in die laatste race, wat een voordeel was van mij. Ik had het met andere woorden volledig in eigen hand.

Race 4 – kart 19 – groep B

Ruben kwam in kartje 15 (ook niet de beste) niet verder dan de derde plaats in zijn groep A. Met Jelle en Stefan in zeer goede kartjes 9 en 17 was het sowieso al een moeilijke opgave, maar hij heeft nog lang gestreden met Stefan om de tweede plaats. Een ultieme poging in de laatste bocht draaide uit op alles of niets, maar hij was te hard en Ruben liet Stefan vlak voor de lijn opnieuw passeren, zodat hij dus derde werd. Respect naar hem toe om het toch te proberen en ook meteen zijn fout te erkennen. Jelle won zeer knap de race.

In mijn race moest ik opnieuw rekening houden met Yoan in heel goede kart 12, terwijl Ward ook gevaarlijk bleek te zijn in die andere heel goede kart 9. Dylan in kart 22 mocht ik ook niet uit het oog verliezen.

In de kwali dacht ik met een tijd van 2:13.1 wel dat ik de pole zou hebben gepakt, maar Yoan ging nog bijna een seconde harder in die 12! Ik ging dus van start als tweede, voor Ward en Dylan.

Die kart 12 bleek niet bij te houden te zijn. Ik nam veel risico om bij Yoan te blijven en de eerste ronde lukte dat nog net, maar toen werd ik iets te overmoedig in de eerste chicane buiten en kwam ik dwars te staan. Vier seconden kwijt, en gelukkig kon ik nog net voor Ward blijven. Daarna besloot ik het een fractie rustiger aan te doen, want tweede blijven betekende sowieso dat ik won. Ik mocht zelfs nog naar plek vier zakken. Zo gezegd zo gedaan, Ward had zijn handen vol met Dylan waardoor ik opnieuw probleemloos wegreed en uiteindelijk tien seconden achter Yoan als tweede finishte, zo’n twintig seconden voor Ward en Dylan. Mijn eerste dagoverwinning van het Formula Karting seizoen 2017 was een feit!

Ruben eindigde als tweede op negen punten, terwijl Yoan derde werd, nog twee punten verderop. Vierde werd heel knap Jelle Soeffers, voor Mathias. Rico kende een ware off-day en eindigde pas als zeventiende, waardoor plots ook heel het kampioenschap weer open ligt.

Ik heb genoten van het duel met Ruben en ik denk dat we allebei verdienden te winnen die dag. Ik heb vier gemiddeld tot goede kartjes gekregen terwijl Ruben één hele goeie, een goeie, een gemiddelde en een slechte voor de kiezen kreeg, wat elkaar wat compenseert. Het maakte ook uit wanneer andere goede rijders een hele goede kart kregen, wat mij punten kostte in de laatste race ten opzichte van Yoan, maar Ruben ook ten opzichte van Jelle en Stefan. Het was close, en fun, en ik kwam er als winnaar uit. Op naar de volgende!

Foto’s: (c) Jaap Harthoorn